Наукові конференції України, VІ Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Глобалізація напрямів формування промислового потен

Розмір шрифту: 
Вплив пандемії COVID 19 на світову біржову торгівлю.
Павло Василльович Москалець

Остання редакція: 2020-12-07

Тези доповіді


Світова торгівля зазнала великих змін через гостру респіраторну хворобу COVID-19 , та зокрема біржова торгівля. В період пандемії майже всі країни світу закрили свої кордони та оголосили карантин. Через це було суттєво ускладнено зовнішньоторговельні операції між країнами. Із-за цього ланцюга подій, акції багатьох міжнародних компаній знизилися у ціні на фондових ринках.

Перше суттєве зниження котирувань на європейських та американських біржах було зафіксовано 25 лютого 2020 року ,коли європейські індекси впали на 3–5%,а американський гігант Dow Jones утратив понад 3% . Неділею пізніше основні американські фондові біржі зазнали ще більшого обвалу ,так наприклад [1]:

I.      Індекс Dow Jones (INDU) впав на 1191 пункт, або на 4,4%.

II.       Індекс S&P 500 (SPX) втратив за день 3000 пунктів , або 4,4%.

III.      Індекс NASDAQ Composite (COMP) упав на більш ніж на 4,6%.

В Європі ситуація з індексам на фондовій біржі відбувалась ще гірше ,так наприклад [2]:

I.      Німецький індекс DAX знизився на 10%, або на 971 пунктів.

II.       Французький індекс CAC 40 впав на 6,4%, або 262 пунктів.

III.       Британський індекс FTSE 100 зменшився на 3,5%, або187 пунктів .

IV.      Індекс Euto Stoxx 50 впав  на 5,3% ,або281 пунктів.

Падіння котирувань на фондових ринках світу продовжувалось до кінця березня. Так, загалом падіння деяких індексів в цей період перевищувало за 20% від останнього піку, наприклад: індекси Dow Jones та S&P 500 опинилися у «ведмежій» зоні . Це падіння котирувань відбулося у зв'язку зі стрімким зростанням кількості заражених COVID 19 у світі на той період.

Але, 20 березня 2020 року, коли на Уолл-стріт відправили інформацію, що «дії уряду і центрального банку можуть захистити світову економіку від рецесії, що насувається, викликаної коронавірусом», зокрема ФРС знизив облікову ставку до цільового діапазону від 0% до 0,25% [3], – відтоді індекси багатьох фондових бірж зросли і продовжували це робити до кінця жовтня 2020 року, коли розпочалася друга хвиля захворювань на коронавірус в багатьох країнах світу. Проте, за період пандемії більшість бірж світу майже повернули свої позиції, які мали до її початку.

Підсумовуючи, вплив пандемії COVID 19 на світову біржову торгівлю виявився достатньо значним про що свідчить ряд факторів. Одним із таких факторів був карантинний режим, який тимчасово повно або частково закрив підприємства и це торкнулося 2,7 млрд людей, чи 81% від всієї робочої сили в світі [4]. Збитки багатьох компаній сягали мільйони доларів США, а країн в цілому –  мільярди доларів США, що і призвело до падіння вартості компаній та в цілому зміни ситуації на фондовому ринку.


Ключові слова


Біржа, вплив пандемії COVID 19, фінансова біржа, світова торгівля,фондовий ринок, акції

Для перегляду доповідей необхідна реєстрація на веб-сайті конференції.